Cannabis wordt al eeuwenlang gebruikt o.a. als voor producten als touw, papier, canvas, textiel en visnetten. De plant die wij kennen als wietplant of marihuana werd zo’n 6.500 jaar geleden als in China verbouwd en gebruikten met den cannabiszaden voor consumptie. Ook in Egypte was cannabis bekend en werd op de mummie van Farao Ramses II deeltjes van de hennepplant gevonden, we hebben het dan over de 13e eeuw voor Christus. De eerste bewijzen voor het gebruik van cannabis als medicinaal middel zijn van circa 2.800 jaar geleden.

Grieken en Romeinen

Zo gebruikten de Grieken en Romeinen cannabis als medicijn. In West-Europa werd de plant, tijdens de Middeleeuwen, vooral gebruikt voor andere producten als textiel, canvas, touw en windschermen. Dankzij de hennepplant nam de boekdrukkunst een vlucht in de 15e eeuw, men maakte er namelijk papier van. Wist je dat de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring op henneppapier geschreven is. Zo veelzijdig is hennep!

Hennep als genotmiddel

In de 20ste eeuw verloor de hennepplant aan betekenis, men had namelijk hout gevonden als nieuwe grondstof voor papier. Hennep was uit, hout was in als productiemiddel. Vanaf deze tijd werd de plant bekend om zijn bewustzijn-veranderende stoffen en ging met hennep verbouwen als genotmiddel.

Alcoholverbod VS

In de jaren ’20 werd het gebruik van alcohol een tijdlang verboden in de VS. Niet vreemd dus dat cannabis voor recreatieve doeleinden tijdens deze jaren enorm populair was. In Europa kende men vooral een piek tijdens de Flower Power periode, die overigens eveneens in de VS tot een enorme toename van cannabis gebruik leidde.

Kruidentuinen

De cannabisplant was – tot de ontdekking van aspirine – de meest gebruikte pijnstiller. Deze plant werd o.a. gevonden in de kruidentuin van het Muiderslot en kweekte men om aandoeningen/ ziektes te behandelen als cholera, tetanus, mania, hysteria en een delirium.

Producten van de hennepplant

Van hennepplanten maken we bijvoorbeeld:

– Haarlotion
– Meel
– Olie
– Siroop en biersoorten
– Tegengif
– Middel bij huidirritaties en infecties
– Vogelvoer (zaden)
– Basisolie voor vernis en verf
– Vezels voor touw en textiel
– Vezels voor papier
– Medicinale doeleinden
– Windschermen of erfafscheiding (hele planten)
– Recreatief gebruik (eerste verhalen hiervan stammen uit de 14e eeuw)

Medicinale toepassing

Ook nu nog wordt de hennepplant geroemd om zijn vele mogelijkheden. De al oude toepassingen worden nog steeds gebruikt in velerlei producten. Ook de medicinale toepassing van cannabis heeft opnieuw zijn intrede gedaan, en er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd waarin wordt bewezen dat cannabis of haar werkzame stoffen heilzaam werken bij een grote en uiteenlopende hoeveelheid ziekten.

Cannabis in Nederland

Nederlandse apothekers verkochten in de 19e eeuw al afgeleiden van cannabis als geneesmiddel. Deze werden toegediend bij migraine, slaapstoornissen, maar ook astma en toevallen. In de loop van de tijd is cannabis uit de apothekerswereld verdrongen door betere medicijnen die ervoor in de plaats kwamen.

Vandaag de dag vinden we cannabis in Nederland hoofdzakelijk in de coffeeshops. De allereerste coffeeshop verscheen in 1972 aan de Weesperzijde in Amsterdam. Het was in feite een theehuis waar men naast het drinken van thee en koffie ook gezamenlijk kon blowen. Voor dit type theehuizen was toen nog geen vergunning nodig. Gaandeweg de tijd zijn de regels hiervoor veranderd en gelden er nu zelf zeer strikte regels voor het exploiteren van een openbare coffeeshop.

De hennepplant in Europa

De hennepplant mag nog altijd verbouwd worden in Europa, mits deze THC vrij zijn. Er zijn zo’n 25 soorten hennepplanten die nog altijd gebruikt worden voor het maken van papier, textiel en andere producten. In Nederland mag men nog wel hennepplanten met THC kweken, mits voldaan wordt aan strikte regels.

In Canada gebruikt men de hennepplant als natuurlijk verdelgingsmiddel van onkruid. Het groeit namelijk zo snel dat het al het andere onkruid vernietigd.

Risico's

Het gebruik van cannabis / wiet / hasj brengt – net als roken – risico’s met zich mee. Welke? Hier de info:

 

Coffeeshop De Professor


Kleine Drift 74
1221KB Hilversum
Tel: 035-685 4561
Email: deprofessor2011@gmail.com

Openingstijden


Maandag: 10:00 – 22:00 uur
Dinsdag: 10:00 – 22:00 uur
Woensdag: 10:00 – 22:00 uur
Donderdag: 10:00 – 22:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 22:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 22:00 uur
Zondag: 12:00 – 22:00 uur