Cannabis heeft een licht verdovende werking maar zal voor het overgrote deel van de bevolking niet verslavend werken. Toch kan cannabis tot een bepaalde afhankelijkheid leiden. Gebruikers vinden het soms moeilijk om weerstand te bieden aan het verlangen om te ‘blowen’. Het is in feit net zo verslavend als alcohol en circa 90% van de mensen kan het prima gebruiken voor recreatieve doeleinden. Maar circa 10% van de gebruikers ontwikkelen een bepaalde vorm van afhankelijkheid of verslaving.

Net als bij roken en bij alcohol blijven deze mensen cannabis gebruiken ondanks de negatieve gevolgen voor hun functioneren of hun gezondheid.

Andere vragen

De volgende vragen die vaak naar voren komen als we het hebben over de verslavingskans van cannabis is of gebruikers een tolerantie ontwikkelen en/of ontwenningsverschijnselen krijgen zodra ze niet meer gebruiken. Hierover het volgende:

Tolerantie ontwikkelen

De meeste gebruikers ontwikkelen geen tolerantieniveau, dus hebben niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. De zeer zware gebruikers lopen een risico voor tolerantieontwikkeling.

Ontwenningsverschijnselen

Gebruikers die in de categorie ‘zeer zware gebruikers’ vallen en langdurig cannabis gebruikt hebben kunnen last krijgen van ontwenningsverschijnselen als trillen, zweten, hoofdpijn en/of moeite met inslapen zodra ze stoppen met het gebruik van cannabis.

Let op: iedereen die cannabis rookt loopt natuurlijk wel de gebruikelijke risico’s die ook gelden voor het roken van tabak (longkanker, ademhalingsproblemen, e.d.).

Hulp bij verslaving

Mocht je het idee hebben dat je in één of andere vorm toch verslaafd bent aan cannabis dan kan hulp krijgen om je verslaving aan cannabis de baas te worden. Hoe? Neem contact op met bijv. de Jellikliniek of een andere organisatie. Tik bijv. ‘verslaving cannabis hulp’ in bij Google en je ziet diverse instanties verschijnen die hulp kunnen bieden.

Risico's

Het gebruik van cannabis / wiet / hasj brengt – net als roken – risico’s met zich mee. Welke? Hier de info:

 

Coffeeshop De Professor


Kleine Drift 74
1221KB Hilversum
Tel: 035-685 4561
Email: deprofessor2011@gmail.com

Openingstijden


Maandag: 10:00 – 22:00 uur
Dinsdag: 10:00 – 22:00 uur
Woensdag: 10:00 – 22:00 uur
Donderdag: 10:00 – 22:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 22:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 22:00 uur
Zondag: 12:00 – 22:00 uur